AJANKOHTAISTA

Uusimmat tiedotteet ja ajankohtaiset asiat puutarhoilta

Lehdistötiedote: Siirtolapuutarhat saivat tunnustusta

Puutarhaliitto ry (avoimetpuutarhat a puutarhaliitto.fi), 23.11.2022

Siirtolapuutarhat Vuoden 2022 Avoimet Puutarhat -tunnustuksen saajina

Puutarhaliiton valintaraati valitsi Vuoden 2022 Avoimet Puutarhat -tunnustuksen saajiksi tapahtumaan osallistuneet siirtola- ja ryhmäpuutarhat. Avoimet Puutarhat -tapahtuma houkutteli elokuun alussa 95 000 vierailua eri puolella Suomea sijaitseviin puutarhoihin.

Vuoden teema Puutarhat ilmastonmuutoksessa oli yhtenä kriteerinä kunniamainintaa myönnettäessä. Siirtolapuutarhoja osallistui tapahtumaan 22 kappaletta ympäri Suomea ja näissä pääsi tutustumaan monen näköisiin ja monimuotoisiin siirtolapuutarhoihin. Nämä puutarhat osana kaupunkiympäristöjä hidastavat ilmastonmuutosta runsaan kasvillisuuden avulla ja myös auttavat vähentämään sääilmiöiden haitallisia vaikutuksia.

Runsautta ja monimuotoisuutta

Siirtolapuutarhojen kasvillisuuden runsaus tukee luonnon biodiversiteettiä ja auttaa sopeutumaan ilmastonmuutoksen vaikutuksiin. Vanha ja runsas kasvillisuus yhteyttää koko kasvukauden sitoen ilmakehän haitallista hiilidioksidia. Kerroksellinen kasvillisuus viilentää ja sitoo esimerkiksi sateiden aikana runsaasti vettä ehkäisten muun muassa rankkasateiden aiheuttamia ongelmia. Siirtolapuutarhat tarjoavat mesipistiäisille, monille muillekin hyönteisille ja linnuille suojaa, elintilaa ja ruokaa kaupunkiympäristöissä.

Raadin perusteluissa korostettiin lisäksi siirtolapuutarhojen monipuolisuutta ja yhteishenkeä. Useissa puutarhoissa oli päivän aikana tapahtumia kuten opastettuja kierroksia, taimien myyntiä sekä tapahtumakahviloita. Siirtolapuutarhoissa yhdistyvät luontevasti myös hyötykasvien omatarveviljely ja koristekasvien näyttävyys ja runsaus. Siirtolapuutarhat ovat avoimia vierailukohteita kaikille ja toimivat virkistävinä keitaina myös muulloin kuin Avoimet Puutarhat -tapahtuman aikana.

Tapahtuman järjestää Puutarhaliitto ry.  Tapahtuman yhteistyökumppaneina ovat Svenska Trädgårdsförbundet rf, Maiju ja Yrjö Rikalan sekä Ljudmila ja Nikolai Borisoffin puutarhasäätiöt sekä Kotipuutarha-lehti, Martat ja Kekkilä. Tapahtuma toteutetaan yhteistyössä eurooppalaisen Rendez vous aux Jardins -verkoston kanssa.

Vuoden 2023 tapahtumapäivä on sunnuntai 9. heinäkuuta. Silloin teemana on Puutarhan sävelet. Ilmoittautuminen tapahtuman alkaa huhtikuussa 2023. www.avoimetpuutarhat.fi -sivusto toimii ympärivuotisena matkailusivustona.

Lisätietoja:
www.avoimetpuutarhat.fi
ja www.oppnatradgardar.fi  #avoimetpuutarhat2022

Tapahtumavastaava Timo Taulavuori Puutarhaliitto ry,
timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi p. 040 745 3005
Tapahtumakoordinaattori Jaana Ojanen, Puutarhaliitto ry,
jaana.ojanen a puutarhaliitto.fi p. 050 518 5715