PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 9.7.2023 klo 12–17

Puutarhahaku

Björknäs II

Björknäs II

Vartiosaaressa BJÖRKNÄS II huvilalla ennallistetaan talkoilla 1920-luvun puutarhaa. Monipuolisesta puutarhasta löytyy yhä alkuperäisiä rakenteita ja lajeja. Pääset kurkistamaan huvilaan ja tutustumaan vehreään puutarhaan Vartiosaaren idyllissä.

Tervetuloa Vartiosaareen, Björknäs II huvilalle.
Huvila ja sen puutarha ovat osa Helsingin itäisen saariston höyrylaivareitin huvilakulttuuria ja se on luokiteltu rakennushistoriallisesti arvokkaaksi kokonaisuudeksi. Huvilan puutarha on päässyt pahoin villiintymään ja nykyinen vuokralainen Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistys ry ennallistaa sitä talkoilla ammattilaisten laatiman suunnitelman mukaan. Puutarhassa on nähtävissä aikakaudelle tyypillinen geometrinen rakenne ja eritasoisia kivestä rakennettuja polkuja ja terasseja. Alkuperäisinä lajeina talon seinustalla kukkivat jasmike ja ruusukvitteni, töyhtöangervo reunustaa terassia ja polkuja. Metsän reunassa on upea 1920-luvulla vielä harvinainen Rhododendron-kasvusto.

Huvilalla järjestetään tapahtumapäivänä kaksi yleisökierrosta klo 13 ja 15. Kierrokselle mahtuu 30 ensimmäistä, kokoontuminen huvilan ja rannan välisellä nurmella. Kierrokseen sisältyy sekä puutarhan että huvilarakennuksen esittely. Kesto yhteensä noin 60 min. Lisäksi kerromme yhdistyksemme toiminnasta ja yhteisöhuvilaelämästä. Huvilan rakennushistoriaa esittelee perinnerakentamisen artenomi ja konservoinnin opiskelija Noora Kajaluoto. Huvilan pihapiiriin voi tutustua myös omatoimisesti klo 12-17. Huvilan sisäpihalla on infopiste, josta löytyy mm. luettavaa huvilaan ja puutarhaan liittyen. Huvilaan sisätiloihin pääsee vain opastetulla kierroksella.

Jos haluat tuliaiseksi pikkutalvion (Vinca minoria), ota oma pussi mukaan!

Vartiosaari on rakennushistoriallisesti ja luontoarvoiltaan merkittävä lähimatkailukohde. Björknäs II -huvila on osa Vartiosaaressa säilynyttä sekä Helsingin, että koko maan mittakaavassa harvinaista huvilayhdyskuntaa. Huvilan toiminnasta vastaa Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistys ry, joka on toiminut Vartiosaaressa vuodesta 2015 alkaen. Yhteisöhuvila on jäsenten käytössä ja yhdistys järjestää myös yleisölle avoimia tapahtumia. Huvilan läheisyydestä pääset hyvin merkitylle luontopolulle, joka esittelee saaren luontonähtävyydet.

Reitti huvilalle:
Seuraa opasteita ensin viljelypalstoille ja siitä eteenpäin Björknäs II -kylttejä seuraten metsän läpi huvilalle. Reitti on kulkee vaihtelevassa maastossa kärrytiellä ja metsäpolulla. Kävelymatka lautalta huvilalle kestää noin 15-20 minuuttia.

Lauttaliikenne:
www.aurinkolautta.fi/
www.frs-finland.fi/itainen-saaristoreitti/

Yhteystiedot
Omistajat
Helsingin kaupunki, vuokraaja Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistys ry
Katuosoite
Vartiosaari Sijainti kartalla
Postinumero
00830
Postitoimipaikka
Helsinki
Maakunta
Uusimaa
Kunta
Helsinki
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti