PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Björknäs II

Osallistuu teemapäivään 2024
Björknäs II

Björknäs II

Vartiosaaressa BJÖRKNÄS II -huvilan 1920-luvun puutarhaa ennallistetaan talkoilla. Monipuolisesta puutarhasta löytyy yhä alkuperäisiä rakenteita ja lajeja. Tervetuloa kurkistamaan huvilaan ja tutustumaan vehreään puutarhaan Vartiosaaren idyllissä 16.6.2024 klo 12-17. Opastetut kierrokset klo 13 ja 15, kitarakonsertti klo 16.

Huvila ja sen puutarha ovat osa Helsingin itäisen saariston höyrylaivareitin huvilakulttuuria ja se on luokiteltu rakennushistoriallisesti arvokkaaksi kokonaisuudeksi. Huvilan puutarha on villiintynyt vuosikymmenten aikana ja Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistys ry ennallistaa sitä talkoilla ammattilaisten laatiman suunnitelman mukaan. Puutarhassa on nähtävissä aikakaudelle tyypillinen geometrinen rakenne ja eritasoisia kivestä rakennettuja polkuja ja terasseja. Alkuperäisinä lajeina talon seinustalla kukkivat jasmike ja ruusukvitteni, töyhtöangervo reunustaa terassia ja polkuja. Metsän reunassa on upea 1920-luvulla vielä harvinainen Rhododendron-kasvusto.

Huvilalla järjestetään tapahtumapäivänä kaksi yleisökierrosta klo 13 ja 15. Kierrokselle mahtuu 30 ensimmäistä. Kokoontuminen huvilan etupihan suurella nurmella. Kierrokseen sisältyy sekä puutarhan että huvilarakennuksen esittely, kesto yhteensä noin 40 min. Muusikko Patrik Venan klassinen kitarakonsertti klo 16 on innoittunut tapahtuman teemasta, sävelistä puutarhassa.

Huvilan pihapiiriin voi tutustua myös omatoimisesti klo 12-17. Huvilan sisäpihalla on infopiste, josta löytyy mm. luettavaa huvilaan ja puutarhaan liittyen. Huvilaan sisätiloihin pääsee vain opastetulla kierroksella. Jos haluat tuliaiseksi pikkutalvion (Vinca minoria), ota oma pussi mukaan!

Vartiosaari on rakennushistoriallisesti ja luontoarvoiltaan merkittävä lähimatkailukohde. Björknäs II -huvila on osa Vartiosaaressa säilynyttä sekä Helsingin että koko maan mittakaavassa harvinaista merellistä huvilayhdyskuntaa. Huvilan toiminnasta vastaa Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistys ry, joka on toiminut Vartiosaaressa vuodesta 2015 alkaen. Yhteisöhuvila on jäsenten käytössä ja yhdistys järjestää myös yleisölle avoimia tapahtumia. Huvilan läheisyydestä pääset hyvin merkitylle luontopolulle, joka esittelee saaren luontonähtävyydet.

Reitti huvilalle:
Seuraa opasteita ensin viljelypalstoille ja siitä eteenpäin Björknäs II -kylttejä seuraten metsän läpi huvilalle. Reitti on kulkee vaihtelevassa maastossa kärrytiellä ja metsäpolulla. Kävelymatka lautalta huvilalle kestää noin 15-20 minuuttia.

Lauttaliikenne:
www.aurinkolautta.fi/
www.frs-finland.fi/itainen-saaristoreitti/

Yhteystiedot
Omistajat
Helsingin kaupunki, vuokraaja Helsinkiläisten loma- ja virkistysyhdistys ry
Katuosoite
Vartiosaari Sijainti kartalla
Postinumero
00830
Postitoimipaikka
Helsinki
Maakunta
Uusimaa
Kunta
Helsinki
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
 • Osallistuu teemapäivään 2024
 • Teemapäivä järjestetään 16.6.2024. Teemapäivänä puutarhat ovat auki klo 12-17
Lisäpalvelut
 • Esteetön pääsy
 • Koirat sallittu
 • Kahvitarjoilu
 • Taimimyynti
 • Itsepoiminta
 • Majoitus
Palvelukielet
 • Suomi
 • Ruotsi
 • Englanti