TAPAHTUMAINFOA

Avoimet Puutarhat -teemapäivän aineistoa ja infoa

Puutarhavierailujen kuvausetiketti

Puutarhavierailujen kuvausetiketti 

Oma piha ja puutarha on aina yksityisaluetta, jota eivät koske jokamiehenoikeudet. Siellä kuvaaminen ja näiden kuvien julkaiseminen on pääsääntöisesti luvanvaraista. Erityisesti tunnistettavien rakennusten ja ihmisten kuvaamiseen pitää olla lupa. Monelle pihan omistajalle on tärkeää, että kuvia julkaistaessa niiden tarkkaa osoitetta ei kerrota julkaisun yhteydessä. 

Pääsääntöisesti pihan omistaja/esittelijä rajaa kuvausoikeudet itse eri vaihtoehdoista: 

  1. Puutarhassa saa vapaasti kuvata ja kuvien julkaiseminen on vapaata. Tämä on oletus, jos puutarhaan on avoin kutsu ja kuvaamista ei ole erikseen rajoitettu.
  2. Puutarhassa saa vapaasti kuvata, mutta kuvien julkaiseminen esim. somessa vaatii luvan.
  3. Puutarhassa ei saa kuvata lainkaan tai kuvauskohteita voidaan rajata. 

Liittyen Avoimet Puutarhat -tapahtumaan, puutarhan omistaja voi ilmoittaa kuvausoikeuksista tai -rajoituksista kutsussa, www.avoimetpuutarhat.fi -sivustolla näkyvässä profiilissa tai laittamalla kyltin/tiedotteen puutarhansa sisäänkäyntiin. Jos kuvaamista ei ole rajattu tai ohjeistettu, kuvaaminen on sallittua. 

Yleisohjeena todetaan, että kun kuvauslupaa ei ole rajattu, vierailija pyytää hyvän etiketin mukaisesti aina erikseen luvan puutarhan, ihmisten ja rakennusten kuvaamiseen. Jos tunnistettavia kuvia julkaistaan puutarhasta tai ihmisistä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, pitää tähän saada lupa vielä erikseen.