PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Hermannin puutarha

Osallistuu teemapäivään 2024
Hermannin puutarha

Hermannin puutarha

Hermannin puutarha on paikallisten asukkaiden ylläpitämä yhteisöviljelmäpuutarha, jossa sato jaetaan talkoilijoiden kesken.

Hermannin puutarha on yhteisöviljelmä, joka on perustettu Sörnäisten vankilan vanhan puutarhan paikalle. Aloitimme toimintamme vuonna 2013 sissiviljelynä kaivamalla vanhoja viljelypenkkejä esiin heinikosta. Alueella on Helsingin kaupungin ilmakuvien mukaan harjoitettu viljelytoimintaa ainakin jo vuonna 1932, mutta vankila on valmistunut jo vuonna 1881. Vuonna 2016 Helsingin kaupunki aloitti alueen kunnostuksen puistoksi ja saimme jäädä viljelemään puutarhaamme hoitosopimusta vastaan.

Puutarha toimii yhteisöperiaatteella, ja kuka tahansa talkoisiin mukaan tuleva pääsee jakamaan satoa. Emme vaadi sitoutumista emmekä toistaiseksi ole joutuneet keräämään jäsenmaksuakaan, vaan olemme kattaneet kuluja ravintolapäivien tuotolla. Päätämme yhdessä kevään alussa mitä viljelemme ja jaamme esikasvatusvastuun.
Kasvatamme alueella viidessä lohkossa viljelykierrolla juurikkaita, herneitä ja papuja, kaalikasveja, perunaa sekä annamme yhden lohkon olla joka vuosi viherlannoksella levossa ja pörriäisten ruokana. Lisäksi meillä on yrttimaa, mansikkamaa, tomaattikopit, joissa kasvatamme myös paprikaa ja munakoisoa sekä kesäkurpitsapenkit, marjapensaita sekä paljon muuta ja tietysti runsaasti kukkapenkkejä.
Erikoisuuksina olemme kokeilleet esimerkiksi maissia, vesimelonia ja latva-artisokkaa. Meiltä löytyy myös sieniviljelmät, joissa kasvaa osterivinokasta syksyn koittaessa. Vankilan vanhan puutarhan kasveista pelastimme muutostöiden yhteydessä alueelta suuret määrät muun muassa parsaa, raparperia, mäkimeiramia, piparjuurta ja perennoja kuten tarha-alpia, rohtosuopayrttiä, juhannusruusua, unikkoa, pikkusärkynytsydäntä, iiristä ja kahta eri lajia pioneja.
Puutarhalla käy talkoilemassa lähialueiden asukkaita ja aktiivien määrä vaihtelee noin 20-30 välillä. Facebook ryhmässämme on tällä hetkellä 365 seuraajaa, ja siellä vaihdamme aktiivisesti viljelykauden aikana kuulumisia. Puutarhalla paikalliset asukkaat voivat myös käydä piknikillä ja järjestää grillijuhlia.
Hermannin puutarha on ympärivuoden kaikille avoin vierailupaikka.

Ja jos innostuit tulemaan talkoisiin niin löydät meidät puutarhalta keskiviikkoisin klo 18 ja sunnuntaisin klo 16 alkaen. Tervetuloa ihastelemaan keidasta keskellä kaupunkia!

Yhteystiedot
Omistajat
Hermannin viljelijät ry -
Katuosoite
Eläinlääkärinkatu (5), Hermanninpuisto Hermansparken Sijainti kartalla
Postinumero
00580
Postitoimipaikka
Helsinki
Maakunta
Uusimaa
Kunta
Helsinki
Puutarhamatkailukohde
Kyllä
Lisätietoja
Aukioloajat
Lisätiedot

Hermannin puutarhaan on aina vapaa pääsy.
Kahvitarjoilu ravintolapäivinä ja teemapäivinä.

 • Osallistuu teemapäivään 2024
 • Teemapäivä järjestetään 16.6.2024. Teemapäivänä puutarhat ovat auki klo 12-17
Lisäpalvelut
 • Esteetön pääsy
 • Koirat sallittu
 • Kahvitarjoilu
 • Taimimyynti
 • Itsepoiminta
 • Majoitus
Palvelukielet
 • Suomi
 • Ruotsi
 • Englanti