PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Hiidenperä

Osallistuu teemapäivään 2024
Hiidenperä

Hiidenperä

60-luvulta 2000-luvulle entisen synkän kuusikon tilalla oli kauppapuutarha. Yrittäjien eläköidyttyä kaarihallit purettiin ja yhden paikalle istutettiin pieni hyötytarha ja muutamia koristepuita. Vuonna 2021 Eeka (alias Sepänmäentarhuri) osti paikan, ja suuruudenhullut puutarhavisiot toteutuvat - tavalla tai toisella - yksi kerrallaan...

Tervetuloa tutustumaan Tarhurin omaan puutarhamatkaan, uuden puutarhan ensimmäisistä askelista alkaen!

2024 on jo kolmas kokonainen vuoteni tämän pihan ja puutarhan kanssa. Viime kesän saavutuksia olivat kasvimaan alku, ruusumajan alku ja koiralammikon alku... Alkua paljonkaan pidemmälle niissä en vielä päässyt, mutta uusi vuosi, uudet kujeet, ja pala kerrallaan tämä etenee. Ensimmäinen varsinainen terassi kuitenkin eteni niin pitkälle, että sillä voi jo oleskella - mikäli kestää paahdetta. Tänä vuonna pyrin rakentamasn siihen pergolaa ylle, ja pergolaan tietysti istutetaan köynnöksiä, jotka tulevina vuosina alkavat jo mukavasti suojaamaan terassin käyttäjiä. Syksyllä istutin myös muutaman pähkinäpensaan, sekä uusia hedelmäpuita, mutta hanget korkeat nietokset auttoivat jäniksiä herkuttelemaan uusilla puilla, eikä tälle keväällä jäänyt niistä paljon nähtävää...

Syksyllä 2023 valmistui - ainakin jossain määrin - pieni pihakanala, ja sinne haettiin asukkaat. Kanala ei kuitenkaan pysynyt riittävän lämpimänä vuodenvaihteen pakkasilla, joten Kanahovi siirtyi ulkovarastoon viettämään virikkeellistä laatuaikaa kevääseen saakka. Kukko Ludvig XIV, sekä hänen kanasensa Madame de Maintenau, Orkidea, Munaus ja Nugetti tepastelevat pian taas omassa kanalassaan ja sen ulkotarhassa, koska ulkovarasto tarvitaan Tarhurin holtittomaksi menneiden esikasvatusten tukikohdaksi.

Toukokuussa Hiidenperään saapuvat jälleen uudet asukkaat, muutamia kymmeniä tuhansia surisevia neitokaisia laatikoissaan. Tarhuri ja apulaispuutarhuri pääsevät pian sovittamaan valkoisia haalareitaan ja harsohattujaan, ja laulelevat Maija Mehiläisen tunnusmusiikkia.

Kanahovin ja pörriäisten lisäksi kesän 2024 kolmas ihana uutuus on leikkokukkavillitys. Syksyn aikana jotain pieniä tappioita sattui kukkapenkeissä, koska eräs riiviömäinen koiranpentu osallistui puutarhatöihin turhankin ahkerasti. Leikkokukkahuuma kuitenkin tuli jäädäkseen, ja neliö kerrallaan tästä savimaasta tehdään hyvää kasvualustaa.

Tarhurin visiot 1,2 ha tontille sisältävät jatkossa mm. lisää lampia, metsäpuutarhan, kotieläimiä, pihasaunan, maakellarin ja kesäkeittiön... Osittainen omavaraisuus ja permakulttuuri kiinnostavat.

Tule vaihtamaan ajatuksia kasvihullun visionäärin kanssa, kahvitellaan ja hortoillaan yhdessä!

Voit seurata Tarhurin toilailua blogista www.tarhuri.com tai instasta nimellä @sepanmaentarhuri. (Tulossa on myös Hiidenperän tilan oma Facebook-sivu.)
Mutta kuten viherpöllöilijät tietävät, tämä aika käytetään mieluusti 24/7 siellä pihalla, joten sometus saattaa olla hieman sattumanvaraista...

Yhteystiedot
Omistajat
Eeka T
Katuosoite
Helsingintie 2524 Sijainti kartalla
Postinumero
11910
Postitoimipaikka
Riihimäki
Maakunta
Kanta-Häme
Kunta
Janakkala
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
Lisätiedot

Avoimet puutarhat 9.7.2023 klo 12-17. Muut ajat sopimuksen mukaan.

 • Sopimuksen mukaan
 • Osallistuu teemapäivään 2024
 • Teemapäivä järjestetään 16.6.2024. Teemapäivänä puutarhat ovat auki klo 12-17
Lisäpalvelut
 • Esteetön pääsy
 • Koirat sallittu
 • Kahvitarjoilu
 • Taimimyynti
 • Itsepoiminta
 • Majoitus
Palvelukielet
 • Suomi
 • Ruotsi
 • Englanti