PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Hiidenperä

Hiidenperä

60-luvulta 2000-luvulle entisen synkän kuusikon tilalla oli kauppapuutarha. Yrittäjien eläköidyttyä kaarihallit purettiin ja yhden paikalle istutettiin pieni hyötytarha ja muutamia koristepuita. Vuonna 2021 Eeka (alias Sepänmäentarhuri) osti paikan, ja suuruudenhullut puutarhavisiot toteutuvat - tavalla tai toisella - yksi kerrallaan...

Tervetuloa tutustumaan Tarhurin omaan puutarhamatkaan, uuden puutarhan ensimmäisistä askelista alkaen!

Viime kesän tavoitteet täyttyivät monelta osin, koska sain rakennettua aidan puutarhan ympärille, potageriin kaksi isoa lavaa, ensimmäiset perennapenkit ja vähän kesäkukkiakin. Syksyllä 2022 aloin kaivaa kuoppaa ruusumajaa varten, ja tänä keväänä se on edennyt jo niinkin pitkälle, että taivuttelin harjateräksestä siihen muodon, kaivoin ja täytin istutusojan, ja istutin köynnösruusuja ja kärhöjä, sekä väleihin tuoksuvia yrttejä. Oleskeluosa on tavoitteena saada käyttökuntoon juhannukseen mennessä :)

Parasta tänä vuonna edelliseen verrattuna on kuitenkin aita, koska nyt ei ole enää peuroille tarjolla herkullista liljabuffettia ja rusakoille pensasmustikkaa!

Vanha, suuri kasvihuone alkaa olla tiensä päässä nykymuodossaan, mutta korjaaminen jää tuleviin vuosiin. Siellä kuitenkin kasvaa tänäkin kesänä ainakin tomaatteja, kurkkuja, chiliä ja paprikoita. Pihan ensimmäinen terassi etenee hitaasti, mutta siinä on tavoitteena käyttökelpoisuus kesäkuun alkuun mennessä. Pergolarakenteet saavat ehkä vielä odottaa… Terassin paahteeseen pääsee ruukkuistutuksia, kenties hiukan välimerellisissä tunnelmissa.

Tämän kesän uutuus on myös ensimmäinen vesiaihe, eli Sammakkolampi, joka tulee käytännössä toimimaan koirien uimalätäkkönä :D Se on pieni lammikko, vasta kaivettu, joka on tarkoitus muotoilla vapaasti, pohjustaa allaskumilla, ja maastouttaa ympäristöön sopivasti, sekä tietysti kasvittaa sen reunamat. Lampeen liittyy myös toinen ehdoton uutuus, eli kastelujärjestelmä, tai edes sen aloittaminen! Oma kaivo ei ole enää talousvesikäytössä, mutta aion siitä pumpata kasteluveden puutarhaan, ja tietysti myös täyttää lammen. Jatkossa kastelu olisi tarkoitus toteuttaa ainakin osin tihkukasteluna, mutta tänä vuonna hikoilen vasta pumpun, siirtoputkien ja letkun kanssa.

Tarhurin visiot 1,2 ha tontille sisältävät jatkossa mm. lisää lampia, metsäpuutarhan, kotieläimiä, pihasaunan, maakellarin ja kesäkeittiön... Osittainen omavaraisuus ja permakulttuuri kiinnostavat.

Tule vaihtamaan ajatuksia kasvihullun visionäärin kanssa, kahvitellaan ja hortoillaan yhdessä!

Voit seurata Tarhurin toilailua blogista www.tarhuri.com tai instasta nimellä @sepanmaentarhuri. (Tulossa on myös Hiidenperän tilan oma Facebook-sivu.)
Mutta kuten viherpöllöilijät tietävät, tämä aika käytetään mieluusti 24/7 siellä pihalla, joten sometus saattaa olla hieman sattumanvaraista...

Yhteystiedot
Omistajat
Eeka T
Katuosoite
Helsingintie 2524 Sijainti kartalla
Postinumero
11910
Postitoimipaikka
Riihimäki
Maakunta
Kanta-Häme
Kunta
Janakkala
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
Lisätiedot

Avoimet puutarhat 9.7.2023 klo 12-17. Muut ajat sopimuksen mukaan.

  • Sopimuksen mukaan
Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti