PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Jussinhaka

Osallistuu teemapäivään 2024
Jussinhaka

Jussinhaka

Jussinhaka on metsäinen piha vanhassa Taljalan kylässä. Lapsiperheen pihassa on kivikko-puutarhaa, cottage garden -ideoita ja japanilaisen puutarhan alkua sekä vanhaan kylämaisemaan sopivaa istutusta. Istutettuja kasvilajeja pihassa on runsaasti. Puutarha on monipuolisen puuston ympäröimä ja korkeiden mäntyjen lisäksi tontilla kasvaa kotoisan kuusen, koivun ja pihlajan lisäksi mm. metsävaahteraa ja katajaa. Taljalan kylä sijaitsee valtakunnallisesti arvokkaalla kulttuurimaisema-alueella, jossa tiedetään olleen asutusta jo rautakaudella. Jussinhaka-tilan tontti on aikoinaan kuulunut keskiaikaisen, edelleen olemassa olevan Pietilän tilan maihin.

Jussinhaka on kuulunut ikivanhan Pietilän tilan maihin ja paikassa laidunnettiin aikoinaan kesäisin karjaa. Pietilän tila on yksi Taljalan kylän viidestä keskiaikaisesta tilasta ja on yhä edelleen olemassa jokseenkin alkuperäisessä paikassa kylän keskustan tuntumassa. Jussinhaka-tila on osa aikanaan kunnalle muutaman mutkan kautta joutunutta maata ja muiden uudempien naapuruston talojen kanssa paikka tuo jatkuvuutta ja elävyyttä sekä ympärivuotista asumista ikivanhaan, pittoreskiin hämäläiskylään.

”Pietilän metsä” on muuttunut hiukan synkeästäkin kivisestä metsiköstä viihtyisäksi asuinpaikaksi, kun Vinkin perhe rakensi Jussinhaka-nimiselle tontille oman kodin 11 vuotta sitten. Hirsitalon pihalle on pikkuhiljaa kasvanut kaunis puutarha pensaineen, perennoineen ja havuineen.
Paljon on kasveja kulkeutunut pihaan ystäviltä ja kylänmiehiltä. Perenna-aarteita on tuotu kasseittain rakkaalta sukumökiltä ja emäntä on tehnyt kivoja löytöjä vuosien varrella vaikkapa syksyisistä taimialennusmyynneistä. Jotain on suunniteltu pitkän aikaa ja huolella, kun taas osa ideoista on siirtynyt toteutukseen suorastaan hetken mielijohteesta. Puutarhan tekeminen on ennen kaikkea iloa ja hetkessä elämistä, mutta myöskin jatkuvuutta ja kovan aherruksen tulosta.

Alunperin emäntä ei aikonut kasvattaa pihalle muuta kuin pienen nurmikon ja istuttaa sen laidalle joitakin pensaita, mutta lapsia kotona hoitaessa aika kävi pitkäksi ja tuli mieleen alkaa opetella puutarhan hoitamisen alkeita itsekseen. Puutarha-ilo tempaisi mukaansa ja pihahommista tuli rakas harrastus. Lapset ovat kasvaneet ja välillä on ollut aikaa panostaa pihaan enemmän, välillä vähemmän. Ensimmäiset istutukset hakivat innoitustaan englantilaisesta cottage garden -hengestä ja maan kivisyydestä johtuen oli luontevaa rakentaa kivikko-puutarhan ideoilla juttuja pihaan. Japanilainen puutarha pääsi alulle oikeastaan vasta syksyllä 2019 ja sen kasvamista ja muovautumista vasta odotellaan.

Hyönteishotelli on tuttu juttu ihan asumisen alusta alkaen, koska puulämmityksen takia pihalla on aina kaadettu ja kuivattu puuta. Puutarhan hoitamisen seurauksena on paikan päällä myös kompostoitu puutarhajätettä ja tehty oksasilppurilla katetta kukkapenkkeihin ja polkuihin. Pihaa ympäröivän puuston ansiosta puutarhassa kuuluu lintujen laulu ja illalla sisälle vetäydyttyä talonväki voi seurailla lintujen uutteraa ravinnon etsintää kukkapenkeistä ja pensaiden juurelta. Uusin juttu pihassa on risuaidanteet, joita hetkelliseen tarpeeseen pientä kuusikkoa raivatessa syntyi syksyllä 2019. Risuaitaan oli helppo sijoittaa oksat ja rungot. Samalla ne ovat saaneet olla maisemallisina näkösuojina ja toimia mainioina hyönteishotelleina.

Kesällä 2019 Taljalan alueella alkoi sähkökaapelointi. Sähkötolppien ja läheisen muuntajan poistuminen seuraavan talven aikana avarsi näkymää ja antoi lisätilaa pihan tien puoleiseen reunaan. Kesän 2020 aikana istutimme tontille lukuisia uusia puita ja saimme alkuun ensimmäisen hedelmätarhan. Päärynäntaimet odottavat kasvamistaan ja tuurenpihlajat sekä pylväspihlajat näyttävät kauneutensa ja voimansa vasta muutaman vuoden kuluttua. Keväällä 2021 hankimme runsaasti havujen metsätaimia ja teimme kuusiaitaistutuksia.

Liian tiheänä kasvanutta ja osittain pystyyn kuollutta pikkukuusta on karsittu vähän kerrassaan sieltä täältä pois ja niiden lähdettyä tilalle on istutettu erilaisia havupuun taimia. Risuaidanteet ovat lisääntyneet ja tontilla on monta uutta ihmeellistä pikkupuuta aloittamassa pitkää elämäänsä. Piha elää muutoksessa ja on joka vuosi erilainen. Tervetuloa aistimaan tämän kesän henkeä!

Yhteystiedot
Omistajat
Outi Vinkki
Katuosoite
Taljalantie 219 Sijainti kartalla
Postinumero
14500
Postitoimipaikka
Iittala
Maakunta
Kanta-Häme
Kunta
Hämeenlinna
Puhelin
0443447455
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
 • Sopimuksen mukaan
 • Osallistuu teemapäivään 2024
 • Teemapäivä järjestetään 16.6.2024. Teemapäivänä puutarhat ovat auki klo 12-17
Lisäpalvelut
 • Esteetön pääsy
 • Koirat sallittu
 • Kahvitarjoilu
 • Taimimyynti
 • Itsepoiminta
 • Majoitus
Palvelukielet
 • Suomi
 • Ruotsi
 • Englanti