PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Kotimetsä

Kotimetsä

Yhden kesän aikana metsitetty pieni 700 m2:n taajamatontti.

Helatorstaista 2013 lähtien rakennettu pihapiiri, puutarhan rakentamisen lisäksi yhden kesän aikana tehty koko piha terasseineen, pihavarastoineen ja autokatoksineen.

Tavoitteena on ollut helppohoitoinen – pääosin paahteinen – oma kotimetsikkö. Piha on jaettu selkeisiin alueisiin ja nurmikon määrä on pieni. Laajennusvaraa puutarhalle on jätetty katteilla ja apilakedolla.

Ikivihreän sisäänkäynnin lähellä on havuja, alppiruusuja ja ikivihreitä perennoja (sammalleimua, varjoyrttiä jne.) ilahduttamassa ympäri vuoden.

Terassia kiertävät perinneperennat, kuten myskimalva, päivänkakkara, harjaneilikka, kuunliljat, syysleimu, erilaiset liljat. Muutama ruusupensas ja köynnösruusu kuuluvat myös alueelle.

Peremmällä pihaa ja nuotiopaikan ympärillä on luonnonmukaisempaa kasvillisuutta. Pensaina on tietysti perinteisiä herukoita ja karviaisia, aronia, marjasinikuusama ja pensasmustikoita. Tontin rajaa pehmentämässä eri kokoisia vuorimäntyjä ja seppelvarpua. Perennoina on ketoneilikkaa, arovuokkoa, karpaattienkelloa, erilaisia kurjenpolvia, kangasajuruohoa, maahumalaa. Maanpeitekasveina on myös marjakasveja (mesimarjaa, jalomaarainta, mansikkaa, ananasmansikkaa, puolukkaa).

Pakolliset hedelmäpuut (luumu-, perheomena- ja kirsikkapuu) löytyvät pihalta, kuten myös muutama koristepensas (lumipalloheisi ja idänvirpiangervo).

Märkä ja lumeton talvi 2013–2014 teki tuhojaan pienille taimille, mutta onneksi paljon pelättyä vähemmän. Kadunrakennustyöt ovat toistaiseksi kesken, joten ajoväylä ja tontin raja on vielä viimeistelemättä, aitana kuitenkin jo korallikanukkaa. Samoin puistoalueen puolen raja odottaa vielä uusia ideoita ja viimeistelyä. Näistäkin huolimatta tontilla on yli 500 perennaa ja pensasta!

Tule tutustumaan, miten pienellekin tontille saadaan selkeällä suunnittelulla paljon ja monipuolisia kasveja!

Yhteystiedot
Omistajat
Maarit Tuomisto
Katuosoite
Kotimetsäntie 21 Sijainti kartalla
Postinumero
04620
Postitoimipaikka
Mäntsälä
Maakunta
Uusimaa
Kunta
Mäntsälä
Puhelin
050-360 3069
Pääsymaksu
-
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
Lisätiedot

Sopimuksen mukaan, yhteydenotot vähintään viikkoa ennen mieluiten sähköpostitse.

Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti