PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Kuurosokeiden Toimintakeskuksen Aistipuutarha

Kuurosokeiden Toimintakeskuksen Aistipuutarha

Suomen Kuurosokeiden Toimintakeskuksen sisäpihalta löytyy toiminnallinen ja moniaistillinen ympäristö asukkaiden ja asiakkaiden jokapäiväiseen virkistäytymiseen ja ohjattuun vapaa-ajan ohjelmaan. Aistipuutarha on myös yksi Toimintakeskuksen kuntoutuspalveluiden toimintaympäristöistä, alueen työntekijöiden hengähdyspaikka sekä tietysti alueen pörriäisten, perhosten, lintujen ja pienten eläinten koti.

Aistipuutarhassa on mm.
kasvilaatikoita, aistipolku, suihkulähde, ruokailukatos ja kesäkeittiö tulisijoineen, pihakeinu, kulkureittejä.

Toimintakeskuksen Aistipuutarha

Suomen Kuurosokeiden Toimintakeskuksen sisäpihalla oleva Aistipuutarha valmistui kesällä 2013. Puutarha sijaitsee Toimintakeskuksen sisäpihalla ja jää ulkopuolisilta lähes täysin huomaamattomiin.

Aistipuutarhassa on lukuisia kukkia, kasveja, pensaita ja puita. Lukuisat kasvit tuottavat satoa asukkaiden ja toimintakeskuksen keittiön käyttöön. Puutarha ja sen kasvivalinnat on suunniteltu ja tehty kuulo- ja näkövammat huomioiden. Puutarhassa on paljon kosketeltavaa, haisteltavaa, maisteltavaa ja katseltavaa. Kasvilaatikot on nostettu ergonomisesti maantasoa ylemmäs, noin vyötärön korkeudelle ja niiden keskelle on rakennettu runsaasti istumatilaa.

Aistipuutarhassa toimii kasvu- ja satokaudella alueen asukkaiden oma puutarhapiiri puutarhurin ohjaamana ja puutarhassa järjestetään asukkaille erilaista toimintaa kuten toimintapäiviä, grilli-iltoja ja juhlia. Talvella 2021 Aistipuutarha herätettiin henkiin talvilevolta ensimmäistä kertaa ja sinne avattiin Aistillinen joulukalenteri.

Historiaa:
Jo 1983 silloista Kuurosokeiden palvelutaloa rakennettaessa haluttiin huomioida ympäristön turvallisuus, saavutettavuus ja esteettömyys. Tämä tehtiin valitsemalla palvelutalon pihapiiriin kasveja, joiden värit ja tuoksut auttoivat hahmottamaan ympäristöä. Samoin kiinnitettiin huomiota pintamateriaaleihin ja kulkuväylien merkitsemiseen.

Idea nykyisestä Toimintakeskuksen Aistipuutarhasta syntyi pikkuhiljaa ja sitä valmistellut työryhmä kävi tutustumassa Mikkelin Kenkäverossa olevaan aistipuutarhaan elokuussa 2010.

Nykyisen Aistipuutarhan laajamittaisen suunnitelman on laatinut puutarhuri Leila Anderssén 2010-2011. Suunnitelma kattoi piha-alueen maansiirto- ja pohjatyöt, kulkureitit, katoskeinun ympäristön, aluetta rajaavat puut ja pensaat, kasvien sijoittelun ja hoitoon liittyvät asiat.

Toimintakeskuksen Aistipuutarhan rakentamiseen, ylläpitoon ja kehittämiseen on saatu merkittävää tukea niin talkootyönä kuin rahallisestikin Lions Clubeilta.

Yhteystiedot
Omistajat
Suomen Kuurosokeat ry Toimintakeskus
Katuosoite
Insinöörinkatu 10 Sijainti kartalla
Postinumero
33720
Postitoimipaikka
Tampere
Maakunta
Pirkanmaa
Kunta
Tampere
Puhelin
0407022011
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
Lisätiedot

Opiskelijaryhmät tai muut sopimuksen mukaan.

Toimimme myös suomalaisella viittomakielellä.

  • Sopimuksen mukaan
Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti