PUUTARHAT

Valtakunnallinen puutarhahakemisto

Puutarhahaku

Lainelan puutarha Ahlaisten Pohjansahassa

Lainelan puutarha Ahlaisten Pohjansahassa

Puutarha meren tuntumassa Ahlaisten Pohjansahassa
10 km Merikarvianrantatietä Ahlaisten suunnasta sitten viitta vasemmalle. Merikarvian suunnasta Eteläistä Rantatietä n. 18 km, sitten viitta oikealle

Keltainen Lainelan talo rakennettiin alun perin 1800 luvun loppupuolella.
Talossa asui ja piti kauppapuutarhaa aikoinaan Helmi ja Lasse Vainionpää. He viljelivät kasihuoneissaan kurkkua, tomaattia ja kesäkukkia ja siinä sivussa väänsi Helmi hääkimpun ja hautaseppeleen. Talossa oli myös pieni puoti, jossa Helmi myi puutarhan satoa ja muutakin, siis sekatavarakauppa . Kävivätpä Helmi ja Lasse autollaan toreillakin, ihan Seinäjoella asti myymässä tuotteitaan ja pikkuinen Ilmo, nykyinen talon isäntä oli usein heidän mukanaan
Ostimme talon Helmiltä ja Lasselta kesämökiksi siinä vaiheessa kun he muuttivat tien toisella puolella olevaan Lassen heille rakentamaan tölliin vuonna 1978, mutta Lainela pihoineen sai uinua vuosia oman onnensa nojassa kunnes hetken mielijohteesta vuonna 1996 päätimme muuttaa sinne vakituisesti asumaan. . Ja niin alkoi talon peruskorjaus, sitä kesti vuoden ja samalla alkoi itää ajatus ihanasta puutarhasta.
Kun aika oli jättänyt molemmat vanhukset, siirtyi pikkumökkikin haltuumme ja toimii nykyään meidän ”kesämökkinämme” johon majoitamme lapset ja vieraat pois jaloista 
Palataanpa takaisin Lainelan puutarhaan:
Aluksi oli vain luhistuneiden lasikasvihuoneiden rauniot, pannuhuoneenraato ja kivijalat, nokkosta ja kiveä, ja kiveä … Ja kaikki ahlais- ja merikarvialaiset tietävät, että kiveä on ja paljon. Muinaisen jätehuoltojärjestelmän mukaan kivien koloista löytyi kaikkea mitä kuvitella saattaa, oli kampaa, sukkaa, Suavea, salvaputkiloita ulkoiseen kutinaan ja troppipulloja sisäiseen tuskaan. Kerroksittain muovia ja paljon, paljon muuta.
Ensimmäisenä suvena emäntä teki ovelan suunnitelman ja kaikki ystävät, sukulaiset, tuttavat ja naapurit kutsuttiin PUSKAJUHLIIN ohjeistuksena, että jos haluat tuoda jotain tuliaisiksi, tuo joku maahanpantava puska. Ja puskia tuli ja siitä alkoi istuttaminen, kaivaminen, siirtäminen ja taas istuttaminen, Ja emäntä kaivoi ja kaivoi raunioista kalliot esiin pikku lapiollaan, istutti ja siirsi ja kaivoi. Siltä ajalta on vielä joitakin kasveja olemassa, osa ei ole kestänyt ainaista siirtostressiä.
Jossain vaiheessa teetettiin oikein asiantuntijalla pihasuunnitelma, mutta tilanne riistäytyi täysin käsistä, Jotain kuitenkin jäi mm. puutarhan käytävät ovat melkein suunnitelman mukaiset.
Projekti on nyt kestänyt 20 vuotta , mukavaa ja ihanaa se on ollut ja parasta on se että tämä harrastus ei koskaan lopu, milloinkaan ei ole kokoelma täydellinen, aina itää ja kasvaa jotain uutta.
Viihtykää kanssamme, satoi tai paistoi
toivovat
Marjut ja Ilmo, talon emäntä ja isäntä.

Yhteystiedot
Omistajat
Marjut ja Ilmo Laine
Katuosoite
Lainerannantie 47
Postinumero
29750
Postitoimipaikka
Pohjansaha
Maakunta
Satakunta
Kunta
Pori
Puhelin
040-576 3527
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
Lisätiedot

Öppet enligt överenskommelse

 • Osallistuu teemapäivään 2019
 • Teemapäivä järjestetään 7.7.2019. Puutarhamatkailukohde on vierailun arvoinen puutarha, joka on avoinna kaikille aukioloaikoina. Selaa sopivia puutarhoja ja suunnittele reittisi niiden matkalle.
Lisäpalvelut
 • Esteetön pääsy
 • Koirat sallittu
 • Kahvitarjoilu
 • Taimimyynti
 • Itsepoiminta
 • Majoitus
Palvelukielet
 • Suomi
 • Ruotsi
 • Englanti