PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 7.7.2019 klo 12-17

Puutarhahaku

Leppämäki

Leppämäki

Luonnonkiveä ja perennoita

Nimestään huolimatta Leppämäki-nimisellä 2400 neliön tontilla ei ole leppää, eikä mäkeä. Tonttia ja sen puutarhaa on asutettu vuodesta -56 lähtien ja nykyinen perhe on tontin neljäs omistaja. Jokainen perhe on aikanaan jättänyt jälkensä puutarhaan ja nykyiset asukkaat ovat muovanneet kokonaisuutta oman näköisekseen vuodesta 2011 alkaen olemassa olevaa jalostaen. Ensimmäiset vuodet kuluivat pihan kasveihin ja sen ominaisuuksiin tutustuen ja pikkuhiljaa pihan eri osat ovat muovautuneet uuteen ilmeeseensä.

Nykyisellään piha on kokoelma erilaisia tiloja, joissa tunnelma vaihtuu pienestä keittiöpuutarhasta, hedelmätarhaan, varjopuutarhan kautta lasten omiin touhupaikkoihin ja edelleen kohti pihan takaosan metsäaluetta, jossa risteilee kulkuväyliä humalan peittämän huvimajan ja pienten metsäniittylampareiden välissä.

Pihaa ja puutarhaa on rakennettu pala kerrallaan vanhaa jalostaen. Isoa roolia pihassa näyttelee luonnonkivet, joista on pinottu ja ladottu lukuisia kivimuureja, kohopenkkejä perennoille ja rajauksia puutarhan eri osille. Kiveä on pihassa oikeastaan kaikkialla, ja takuuvarmasti maan alla, jos lapion maahan iskee. Kiveä on ollutkin mahdoton piilottaa, näin ollen se on sitten nostettu esille. Perheen rouva on elänyt lapsuutensa peruskallion ja siirtolohkareiden muovaamassa maisemassa Kotkassa, joten kallion puutteessa kiviä on tullut ladottua, välillä jo vähän liikaakin.

Kivien lisäksi puutarhan tärkeimpiä elementtejä on perennat, puut ja pensaat, niistä omistajien suosikkeja on isolehtiset vihreät nauhukset, kilpiangervot, kuuliljat ja jopa vuorenkilvet, jolla on ehkä jo vähän retroleima, mutta tällä perinnekasvilla on saatu nopeasti täytettyä isoja alueita ja keväinen kukinta ja punainen syysväri ovat upeat. Nämä kaalipenkit ovatkin tulleet jäädäkseen. Köynnöksistä köynnöshortensia, kärhöt ja humalat, kuten keltainen kultahumala. Pensaista ehdottomasti suosikki on lumipalloheisi ja erilaisista kukkivista perennoista pionit, maksaruohot, kurjenmiekat ja kurjenpolvet. Pihasta löytyy myös pirkkalankoivu, joka koostaan päätellen on asuttanut tonttia mahdollisesti jo ensimmäisten asukkaiden aikaan.

Puutarha ei ole valmis, se elää vuosien mukaan. Toisina talvina joitain kasveja katoaa pakkasten myötä ja toisinaan yllätyksiä tulee tilalle. Ja lause ”nyt ei enää tehdä mitään” on kuultu myös useasti syksyisin. Parhaillaan käynnissä on pihasaunan remontti ja haavelistalla tuleville vuosille on vielä isohko kasvihuone sekä kesäkeittiö. Varmaan sieltä perustuksia kaivaessa pari kiveäkin taas tulee esille, joten lisää kivien ladontaa todennäköisesti tiedossa.

Tervetuloa meille!

- Sivosen perhe

Yhteystiedot
Omistajat
Hannele Sivonen
Jaakko Sivonen
Katuosoite
Pirkkalantie 262 Sijainti kartalla
Postinumero
37500
Postitoimipaikka
Lempäälä
Maakunta
Pirkanmaa
Kunta
Lempäälä
Puhelin
0505743279
Pääsymaksu
0 €
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
Lisätiedot

Avoimien puutarhojen päivä 1.7.2018 klo 12–17

Muina aikoina sopimuksen mukaan

  • Sopimuksen mukaan
Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti