PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Leppämäki

Leppämäki

2600 m2 rintamamiestalon pihapiiri, jossa hyödynnetty paljon luonnonkiveä. Perennaistutuksia ja pihalampi.

Nimestään huolimatta Leppämäki-nimisellä 2600 neliön tontilla ei ole leppää, eikä mäkeä. Tonttia ja sen puutarhaa on asutettu vuodesta -56 lähtien ja Sivosen perhe on sen neljäs omistaja. Jokainen perhe on aikanaan jättänyt jälkensä puutarhaan ja nykyiset asukkaat ovat muovanneet kokonaisuutta oman näköisekseen vuodesta 2011 alkaen. Ensimmäiset vuodet kuluivat pihan kasveihin ja sen ominaisuuksiin tutustuen ja pikkuhiljaa pihan eri osat ovat muovautuneet uuteen ilmeeseensä.

Nykyään isoa roolia pihassa näyttelee luonnonkivet, joista on pinottu ja ladottu lukuisia kivimuureja, kohopenkkejä perennoille ja rajauksia puutarhan eri osille. Kiveä on pihassa oikeastaan kaikkialla, ja takuuvarmasti maan alla, jos lapion maahan iskee. Puutarhan etuala on avonaista nurmialuetta, joka muuttuu hiljalleen perennaistutusten kautta takaosan metsäpuutarhaksi, jossa risteilee kulkuväyliä humalan peittämän huvimajan ja pienten metsäniittylampareiden välissä.

Kivien lisäksi puutarhan tärkeimpiä elementtejä on perennat, puut ja pensaat, niistä omistajien suosikkeja on isolehtiset vihreät nauhukset, kilpiangervot, kuuliljat ja jopa vuorenkilvet, joilla on saatu nopeasti täytettyä isoja alueita ja keväinen kukinta ja syysväritys ovat upeat. Köynnöksistä köynnöshortensia, kärhöt ja humalat, kuten keltainen kultahumala. Pensaista ehdottomasti suosikki on lumipalloheisi ja erilaisista kukkivista perennoista pionit, maksaruohot, kurjenmiekat ja kurjenpolvet. Pihasta löytyy myös pirkkalankoivu, joka koostaan päätellen on asuttanut tonttia mahdollisesti jo ensimmäisten asukkaiden aikaan.

Puutarha ei ole valmis, se elää vuosien mukaan. Toisina talvina joitain kasveja katoaa pakkasten myötä ja toisinaan yllätyksiä tulee tilalle. Ja lause ”nyt ei enää tehdä mitään” on kuultu myös useasti syksyisin. Parhaillaan käynnissä on pihan saunarakennuksen remontti ja haavelistalla tuleville vuosille on vielä kesäkeittiö. Uusinta puutarhassa on syksyllä 2019 valmistunut pieni perennaistutusten ympäröimä lampi keskellä pihaa sekä 2021 valmistunut grillipaikka.

Tervetuloa meille!
- Sivosen perhe

Yhteystiedot
Omistajat
Hannele Sivonen
Jaakko Sivonen
Katuosoite
Pirkkalantie 262 Sijainti kartalla
Postinumero
37500
Postitoimipaikka
Lempäälä
Maakunta
Pirkanmaa
Kunta
Lempäälä
Puhelin
0505743279
Pääsymaksu
0 €
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
Lisätiedot

Muina aikoina sopimuksen mukaan

  • Sopimuksen mukaan
Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti