PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Minipläntti - Minitäppa

Minipläntti - Minitäppa

Eläkeläsparikunnan muutaman vuoden ikäinen rivarin etupiha, johon istutettu enemmän kasveja kuin tilassa on neliömetrejä. Ehkä tapahtuman pienin osallistuja - monella tapaa - paitsi kasvien lukumäärässä.

Alussa oli kuralle tallottu ruohikko, pari bulkkispireaa, lahoava leikkimökki ja tilaan nähden aivan liian suuri metsävaahtera. Nyt, muutamia vuosia myöhemmin, on tilalla eläkeläispariskunnan minikokoinen rivarin etupiha, johon on istutettu osa vuosikymmenten kasviharrastuksen tuloksista. Kukintaa tärkeämpänä pidetään erilaisia lehti- ja kasvumuotoja, toki kukkiakin löytyy vuodesta riippuen maaliskuusta joulukuuhun.

Vaikka kasveja on Amerikasta Kamtsatkalle, Korean ulkosaarilta ja monesta maailmankolkasta, on puutarhaan kelpuutettu kuitenkin vain kasveja, jotka selviävät ilman sen suurempaa hyysäämistä. Kevätsiivouksen jälkeen kasvit saavat ottaa tilansa ja aika pitkälle hoitaa itsensä. Helppohoitoisuus ei kuitenkaan täällä ole itseisarvo, sehän on vain kaunis tapa puhua ihmisistä, joita puutarhanhoito ei oikeasti edes kiinnosta. Pienessä, kolmelta sivulta rajatussa tilassa kaikki on koko ajan silmän alla ja siksi kasvien tulisi mielellään näyttää mielenkiintoisilta koko kasvukauden ja puuvartisten myös talvella.
Puutarhatrendit eivät kiinnosta ja konventionaalisuus tappaa luovuuden. Kasvinörtin puutarhassa kasveista puhutaan niiden oikeilla nimillä, mutta lajierikoisuudet ovat statistin roolissa, eivät kokonaisuuden runkona.

Rivarin takapiha on koiran ja ruohonleikkurin valtakuntaa. Siellä tapahtuu myös taimikasvatuksen alkuvaihe ennen kuin taimet siirretään vapaa-ajanasunnolle väljempiin tiloihin. Toki puutarhan tähänkin osaan saa tutustua, jos kiinnostaa katsoa kun ruoho kasvaa.
Tuppisuita emme ole ja mielellään otamme vastaan mielipiteitä ja heittäydymme keskusteluun - sehän taitaa olla tapahtuman päätarkoituskin - samanmielisten ihmisten kohtaaminen. Muiden kesäkiireiden ohella olisi tavoitteena taimiston inventointi ja ylimääräisten taimien saaminen myyntiin pikkurahalla. Jos sopivaa kasvia ei löydy, tai etsit jotain tiettyä, muista kysyä, koska sellainen saattaa löytyä vaikkei sitä myyntipöydällä olekaan.

Yhteystiedot
Omistajat
H. ja T. Kytölä
Katuosoite
Permontie 7 a1 Sijainti kartalla
Postinumero
68600
Postitoimipaikka
Pietarsaari
Maakunta
Pohjanmaa
Kunta
Pietarsaari
Puhelin
0405717959
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti