PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Näytetään ainoastaan teemapäivään osallistuvat puutarhat

Puolakan puutarha

Ei osallistu teemapäivään 2024
Puolakan puutarha

Puolakan puutarha

Puolakan puutarha sijaitsee Teijon kansallispuiston naapurissa Puolakka-järven rannalla. 10 hehtaarin metsätila jakautuu 4,4 hehtaarin kokoiseen yksityiseen luonnonsuojelualueeseen ja noin kolmen hehtaarin kokoiseen aidattuun puistomaiseen puutarha-alueeseen. Muu alue on lunnontilaista kangasmetsää.

Kolmen hehtaarin kokoinen puutarhamme on monimuotoinen ja se jakautuu erilaisiin osiin. Läheinen lähteikköalue tuo alueelle riittävästi kosteutta muodostaen rinteen alaosaan kirkasvetisen lähdelammen, jossa voi halutessaan virkistäytyä, sillä veden lämpötila on ympäri vuoden alle kymmenen asteista. Puistomaisen puutarhan keskellä nököttää 1800-luvun hirsitalo, joka toimii perheen vapaa-ajan asuntona. Pihalla on paljon erilaisia lehtipuita, pensaita ja jokunen kukkapenkkikin. Pihalta löytyy useita eri-ikäisiä tammia, pyökkejä, saarnia ja mongolian vaahteroita. Mukana on myös yksi pähkinäpuu sekä erilaisia lehmuksia ja jalavia. Vanhat rodot ovat mudostaneet vuosikymmenien kuluessa muhkean rodoryhmän. Vierailun aikaan saattavat Tertin ruusut olla vielä kukassa. Vanhat perennaryhmät keräävät syksyisin runsaasti perhosia ja mehiläisiä. Keväisin pihalla kukkii valko-, sini-, kelta-, viher- ja ternivuokkoja. Puutarhaa on hoidettu 80-luvun lopulta asti, nyt toisessa polvessa. Pihapiiriä on pyritty hoitamaan luonnon monimuotoisuutta kunnioittaen, niin kasveja kuin eläimiä ajatellen. Risukasat ovat siis myös ötökkähotelleja eivätkä pelkästään risukasoja ;D Pihalla asustaa vakituinen rantakäärmepopulaatio, useita vaskitsoja, rupikonnia ja sisiliskoja. Lammessa voi nähdä uiskentelemassa manterin, sorsan tai telkän. Pihamäyrä Sirkka pitää huolen nurmikon ilmastoinnista. Riista-aita pitää alueen kauriseläimet pihan ulkopuolella ja perheen vinttikoirat aitauksen sisäpuolella.
Jos haluaa tutustua luonnosuojelualueen harvinaiseen lähteikköalueeseen ja on valmis rämpimään vaikeakulkuisen ja lunnontilaisen rämeen läpi (noin 200 m), voi nähdä kuinka Villi Vesi pulppuaa maan syövereistä muodostaen kirkasvetisiä pikkupuroja. Jos rämpiminen rämeessä ei houkuta, niin voit valita polun läheisen Puolakka-järven rannalle (noin 200 m) ja käydä uimassa, jos humusupitoinen vesi ei häritse. Tai voit istuskella rauhassa jossakin pihan istumaryhmistä ja vain nauttia maisemista ja luonnon äänistä kahvikupillisen kera. Tilkun puisto-alue on pieni, noin vajaan puolen hehtaarin kokoinen puistikko tontin eteläreunassa. Siellä voi aistia syvän rauhan, sillä alue on Teijon luonnonsuojelualueen kainalossa, Natura 2000-alueen vieressä ja vielä rantojen suojelualueen kyljessä. Tänne ei ihan pian rakenneta kerrostaloja, eikä mitään muutakaan.

Puolakka on koirien paratiisi ja ihmisten päättymätön työleiri, mutta mieleinen sellainen. Osallistumme tapahtumaan ensimmäistä kertaa ja toivotamme sinut tervetulleeksi. Jos koirasi on kiltti ja sosiaalinen eikä se tunne polttavaa halua kaivautua aitojen alitse, niin sekin on tervetullut. Pihalla on tilaa juosta ja temmeltää. Puutarhat on tehty katseltaviksi, joten toivottavasti tapaamme! Terveisin Esa ja Laura

ps. samalla reissulla suosittelemme tutustumaan Teijon ruukkikylään, Mathildedalin hipsteri-kylään ja jos patikointi, polkujuoksu tai maastopyöräily on mieluinen laji, niin Teijon kansallispuistosta löytyy 55 km reititettyjä polkuja. Ehdottomasti tutustumisen arvoisia kaikki. Huom. muistathan, että aidatun alueen ulkopuolella koirat on pidettävä kytkettyinä.

Yhteystiedot
Omistajat
Laura Fomin
Katuosoite
Joutnantie 700 Sijainti kartalla
Postinumero
25570
Postitoimipaikka
Teijo
Maakunta
Varsinais-Suomi
Kunta
Salo
Puhelin
0505608306
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti