PUUTARHAT

Valtakunnallinen puutarhahakemisto

Puutarhahaku

Risupiha

Risupiha

Risupiha toimii Tarja Heikkilän työ- ja kurssitilana. Nähtävillä runsaasti koivurisuista tehtyjä töitä. Risupiha jatkuu luontevasti kodin ympärillä polveilevana puutarhana.

Tonttimme on 1,1 ha, osa siitä on kuusimetsää. Piha on rakentunut pikkuhiljaa keskeneräisyyttä sietäen, se ei ole vielä valmis, eikä varmaan koskaan tule olemaankaan.

Kukkapenkit, polut jakiveykset on tehty sinne, minne olemme kokeneet niiden luonnollisesti asettuvan ja mitä elementtejä tontilta on löytynyt. Monia yllätyksiä on ollut matkalla.

Kotitalomme on rakennettu kallion päälle. Etupihalla on avointa kalliota, sekä sepelillä päällystettyä pihapiiriä, reunoilla nurmikkoa ja erilaisia kukkaistutuksia. Etupihalla on myös iso rakennus, joka toimii varastona ja kesäisin työtilana. Kutsumme rakennuksen ympärillä olevaa pihapiiriä Risupihaksi.

Takapihalla, aivan talon, lähellä on myös paljastettua kalliota, kivikkoistutuksia, kaksi pientä vesiaihetta. Takapiha laskee loivasti, entinen viljelty pelto on nyt osin isona nurmikkona. Takapihalla on myös isoja kukkaistutuksia ja iso pitkuliainen lampi.

Tontilta on löytynyt paljon kiviä, joita olemme järjestelleet kukkapenkkien ja polkujen reunoiksi. Pelto-osuus on kovin savinen, tontin alavimmassa kohdassa on turvemultaa.

Kasveista suurin osa on vahvoja maatiaiskasveja, tontilla on tilaa isoille ja villeille kasvustoille. Taimia on saatu Maatiainen ry:n siemenistä kasvattamalla, ystävien kanssa vaihtamalla ja puutarhakaupoista. Tontilla on kylmähkö pienilmasto, mm. monet istuttamamme hedelmäpuut ovat kuolleet. Se on hyväksyttävä ja mentävä sillä, mikä toimii. Perusmaatiaiskasvit, kuten mm. kuolanpionit, kultapallot, tähtiputket, syysasterit, saksankurjenmiekat, tummatulikukat… voivat hyvin ja niiden avulla saa luotua runsaan kasvun vaikutelman.

Tavoitteena on harmonia ja maltillisuus. Hyödynnetään sitä, mitä tontilta löytyy. Se, mitä tuodaan muualta, pitää sopia jo olemassa olevaan. Etenkin luonnonmateriaalit viehättävät talon emäntää, Tarjaa, ja pihalta löytyykin paljon etenkin koivurisuista tehtyjä töitä, kurkia, joutsenia, risupukkeja ja paljon muuta. Puutarhassa mielihyvää tuovat kiveykset ja polut.

Yhteystiedot
Omistajat
Tarja Heikkilä
Katuosoite
Saukkolahdentie 12
Postinumero
07280
Postitoimipaikka
07280 Ilola
Maakunta
Uusimaa
Kunta
Porvoo
Puhelin
050 3697 259
Sähköposti
Kotisivut
Puutarhamatkailukohde
No
Aukioloajat
Lisätiedot

Avoinna Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Muutoin sopimuksen mukaan, hinnat löytyvät täältä: http://w…

Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti