PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Risupiha

Risupiha toimii Tarja Heikkilän työ- ja kurssitilana. Nähtävillä on runsaasti koivurisuista tehtyjä töitä. Risupiha jatkuu luontevasti kodin ympärillä polveilevana puutarhana.

Tonttimme on iso (1,1 ha), osa siitä on metsää. Piha on rakentunut pikkuhiljaa keskeneräisyyttä sietäen, se ei ole vielä valmis, eikä varmaan koskaan tule olemaankaan.

Kukkapenkit, polut, kiveykset on tehty sinne, minne olemme kokeneet niiden luonnollisesti asettuvan ja mitä elementtejä tontilta on löytynyt. Monia yllätyksiä on ollut matkalla.

Kotitalomme on rakennettu kallion päälle. Etupihalla on avointa kalliota sekä sepelillä päällystettyä pihapiiriä, reunoilla nurmikkoa ja erilaisia kukkaistutuksia. Etupihalla on myös iso rakennus, joka toimii varastona ja kesäisin työtilana. Kutsumme rakennuksen ympärillä olevaa pihapiiriä Risupihaksi.

Takapihalla aivan talon lähellä on myös paljastettua kalliota, kivikkoistutuksia, kaksi pientä vielä keskeneräistä vesiaihetta. Takapiha laskee loivasti, entinen viljelty pelto on nyt osin isona nurmikkona, osin sinne on istutettu koivuja ja lehtikuusia. Takapihalla on myös isoja kukkaistutuksia ja iso pitkuliainen lampi.
Tontilta on löytynyt paljon kiviä, joita olemme järjestelleet kukkapenkkien ja polkujen reunoiksi. Pelto-osuus on kovin savinen, tontin alavimmassa kohdassa on turvemultaa.

Kasveista suurin osa on vahvoja maatiaiskasveja, tontilla on tilaa isoille villeillekin kasvustoille. Taimia on saatu Maatiainen ry:n siemenistä kasvattamalla, ystävien kanssa vaihtamalla ja puutarhakaupoista. Tontilla on kylmähkö pienilmasto, mm. monet istutamamme hedelmäpuut ovat kuolleet.
Se on hyväksyttävä ja mentävä sillä, mikä toimii. Perusmaatiaiskasvit, kuten mm kuolanpionit, kultapallot, tähtiputket, syysasterit, saksankurjenmiekat, tummatulikukat… voivat hyvin ja niiden avulla saa luotua runsaan kasvun vaikutelman.

Tavoitteena on harmonia ja maltillisuus. Hyödynnetään sitä, mitä tontilta löytyy. Se mitä tuodaan muualta, pitää sopia jo olemassa olevaan. Etenkin luonnonmateriaalit viehättävät talon emäntää, Tarjaa, ja pihalta löytyykin paljon etenkin koivurisuista tehtyjä töitä, kurkia, joutsenia, risupukkeja ja paljon muuta. Tarjan uusin viristys on kantopuutarha. Sen lomitse kulkee polku naapurin, Sisko ja Joni Chasen, metsäpuutarhaan. Sielläkin on mahdollista vierailla Avoimet Puutarhat -tapahtuman yhteydessä.

Yhteystiedot
Omistajat
Tarja Heikkilä
Katuosoite
Saukkolahdentie 12 Sijainti kartalla
Postinumero
07280
Postitoimipaikka
07280 Ilola
Maakunta
Uusimaa
Kunta
Porvoo
Puhelin
050 3697 259
Sähköposti
Kotisivut
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
Lisätiedot

Avoinna Avoimet puutarhat -tapahtumassa. Muutoin sopimuksen mukaan, hinnat löytyvät täältä: http://www.risusta.fi/vierailu_ryhma.htm

  • Sopimuksen mukaan
Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti