PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Serafiinan ja Ilarin Puutarha

Serafiinan ja Ilarin Puutarha

Talomme valmistui 2016 Fiskarsin Suutarinmäelle suojeltuun kulttuuriympäristöön. Perinteinen falunin punainen puutalo seisoi tyhjän puutarhan ympäröimänä vuoteen 2020 asti jolloin ostimme talon ja aloitimme pihan muutoksen oikeastaan vasta 2021 keväällä tarkoituksena luoda runsas rönsyilevä puutarha joka istuu vuonna 1895 rakennettujen naapuritalojen kanssa somaksi kokonaisuudeksi tähän suojeltuun perinnemaisemaan.
20.6 pidämme auki myös Kustaa III nimellä kulkevaa pop up puutarhakahvilaa talomme kustavilaisesta salista käsin.
Maksuvälineenä toimii vain käteinen.
Puutarhassa on myös pihakirppis sekä muuta ihanaa!
Kahvilassa kylmiä ja kuumia juomia sekä makeaa ja pikkusuolaista.

Kahden taiteilijan huvipuisto, stressinhoitaja ja keidas! Meitä inspiroi runsaat englantilaiset puutarhat salaisine pikku soppineen, Italialaisten puutarhojen klassismi, runsaus ja värit. Olemme innokkaita ruoanlaittajia joten keittiöpuutarhan antimet ovat meille myös tärkeitä.
Viime kesänä istutetut marjapuskat saavat (joskus) ympärilleen oikein keittiöpuutarhan kukkatorneineen, inspiraationa ihka oikea Potager puutarha johon istutamme vain syötäviä kasveja mutta haluamme kokonaisuuden myös miellyttävän silmää. Puutarha kehittyy vuosi vuodelta. Ikkunanlaudoilla on kasvanut helmikuusta lähtien taimia puutarhaan, Iso tsinnioita, kelloköynöksiä, tuoksuhernettä ym. jotka ovat nyt kesäkuussa jo istuettuna ulkona. Syksyllä 2020 puutarhaan istutettiin yli 400 erilaista sipulikasvia, tulppaaneja, narsisseja, krookuksia, alliumeja, liljoja. Puutarhassamme on myös naapureilta, puutarhaystäviltä , perheenjäseniltä ja sukulaisilta saatuja vanhoja perennoja joita vaalimme sillä olemme kiinnostuneita vanhoista lajikkeista. Puutarhan ympäriltä kaadettiin puita jotta saimme valoa ja huonossa kunnossa olevat vaaralliset romahdusvaarassa olevat puut poistettiin niin että pääsimme tänä keväänä istuttamaan jo valmiiksi kookkaita kirsikkapuita, sekä omenapuun. Aloitimme myös rakentamaan tulipaikkaa, kivetystä ja puutarhastamme löytyy myös takorautainen huvimaja. Puutarhastamme löytyy myös yli 30 pionia, liljoja ja muita kukkivia kaunottaria. Osa Pioneista on varmasti kaikille tuttuja, mutta joukossa on harvinaisempiakin ihanuuksia. Niitä on istutettu nyt keväällä 2021 kymmeniä. Seassa tiikerililjaa, Stargazer liljaa ym.
Puutarhastamme löytyy lehtopuustoa, raitoja, koivuja, jalava, saarni, ja taloamme vastapäätä on pähkinälehto. Fiskarsille tunnusomaista on rikas lehtipuulajisto.
Olemme visualisteja, ja puutarhastamme löytyykin pieniä yllätyksiä kävijälle löydettäväksi. Perspektiivi eri kohdissa pihalla seistessä on meille tärkeää ja siihen olemmekin kiinnittäneet huomiota. Meille puutarha on orgaaninen ympäristö joka muuttuu koko ajan vuodenaikojen ja asukkaiden inspiraation mukaan. Serafiina on puutarhan luovavoima ja jokapaikan touhottaja ja Ilari on on väsymätön multasäkkien kantaja ja voimamies. Kukkapenkkejä on nyt huhtikuun loppuun mennessä kaivettu ja perustettu pihalle yli 30m2 ja lisää tulossa, huvimaja rakennettu, ja nuotio/tulipaikan perustukset luotu. Tämä on kiinnostava kohde niille jotka haluavat nähdä mitä yhdessä vuodessa (Oikeastaan yhdessä keväässä) puutarhaan voi saada aikaan kun luovahulluus, ahkeruus ja päätön talvikuukausien taimientilailu pääsee rönsyilemään.

Pidämme Avoimet Puutarhat päivänä myös Pop Up kahvilaa joten tänne kannattaa tulla myös hörppäämään kahvit tai teet ja nauttimaan hetki Fiskarslaisen pihan vehreydestä ja herkuista!

Parkkipaikka löytyy Fiskarsin keskustasta. Puutarhamme sijaitsee n.200m parkkipaikalta.
Saman parkkipaikan tuntumassa on lasten leikkipuisto sekä siisti julkinen WC.

Saavuthan puutarhavisiitille terveenä!

Puutarhan opastetut kierrokset:
12.00
13.00
14.00
15.00
16.00
Vastaamme mielellämme kysymyksiin muutoinkin.

Yhteystiedot
Omistajat
Serafiina Edelmann
Ilari Edelmann
Katuosoite
Isokiskontie, 6 Sijainti kartalla
Postinumero
10470
Postitoimipaikka
Fiskari
Maakunta
Uusimaa
Kunta
Raasepori
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
  • Sopimuksen mukaan
Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti