PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Tanja Mariannen piha

Tanja Mariannen piha

Suhteellisen nuori piha, johon on luonnon ehdoin yhdistetty alppiruusuja ja atsaleoita. Osa tontista on jätetty luonnontilaan sekametsiköksi ja varvikoksi, ns. rakennetun pihan osuus kuitenkin kasvaa vuosi vuodelta uusien projektien myötä.

Tätä puutarhaa ja pihaa on rakennettu rakkaudella ja itse tehden hiljalleen viimeisten vajaan kymmenen vuoden ajan. Metsäinen tontti kuusineen, suurine koivuineen ja taivaisiin kohoavine mäntyineen antoi loistavat puitteet metsäpuutarhan perustamiselle. Puutarhassa kukoistavatkin sulassa sovussa niin alppiruusut, atsaleat, varvikon mustikat ja puolukat, kuin kuunliljat, kurjenpolvet ja muut varjon ja puolivarjon perennat. Tässä pihassa iloitaan jokaisesta uudesta kauniista kasvilöydöstä, tervetullut näky on ollut metsään eksyneet tuomipihlajat ja vaahterantaimet, metsäkurjenpolvia ja jälleen voimistunutta sinivuokkokantaa unohtamatta. Metsäinen ja kivikkoinen tontti on ollut sekä haaste että suuri rikkaus istutusalueita rakennettaessa luonnon ehdoin. Istutusalueiden reunuksissa on hyödynnetty niin maasta kaivettuja kiviä kuin talon rakennusaikana kaadettujen suurien koivujen rungoista sahattuja pöllejä.

Metsäpuutarhan lisäksi noin puolet tontista on ns. rakennettua pihaa, jossa nurmialueet vallannut sammal on saanut rauhassa vahvistua viime vuodet. Metsäpuutarhan ja nurmen raja on häilyvä, näkyä hyötytarhasta metsään siivittävät niin syyshortensiat, köynnöshortensiat kuin lumipalloheisikin. Kokeileva ja hätäinen puutarhuri on saanut vielä odottaa päärynäpuiden ja omenapuiden kukintaa, mutta kirsikkapuut ovat jaksaneet ilostuttaa herkän kauniilla kukinnallaan ja maukkailla marjoillaan joka ikinen vuosi. Hedelmäpuiden kirjoon liittyivät tänä vuonna vielä kaksi luumupuuta. Marjapensaista puutarhassa löytyy niin viher-, puna- ja valkoherukkaa kuin karviaistakin sekä tyrniä että pensasmustikkaa...kaikkea kun täytyy kokeilla ainakin kerran. Laatikkoviljelmissä on muutama mansikantaimi ja vadelmaa löytyy tontilta ja sen lähiympäristöstä luonnonvaraisena.

Vuoden 2020 suurin projekti oli hiukan metsältä ja varvikolta tilaa vienyt pergola, johon viiniköynnöksen taimet saatiin istutettua vasta keväällä 2021...samana vuonna tämä puutarhuri vihdoin sai oman pienen kasvihuoneen, jossa kasvatetaann ainakin tomaattia, paprikaa ja kesäkurpitsaa. Laatikkoviljelmissä sitten kokeillaankin ainakin herneitä, avomaankurkkua ja porkkanaa. Tämän vuoden suurin projekti on pienen pihalammen perustaminen metsäisen pergolan luokse.

Lapsiperheen puutarhaan kuuluu tietenkin myös trampoliininhirvitys, metsään kuormaliinoista rakenneltu kiipeilyalue sekä tärkeimpänä kierrätysmateriaaleista ja vanhasta leikkimökistä rakennettu rakkaan Lilja-pupumme asumus.

Voit tutustua pihaan myös instan välityksellä @tanjamariannenpiha

Yhteystiedot
Omistajat
Tanja Jokela
Katuosoite
Myllymäentie 4 Sijainti kartalla
Postinumero
36760
Postitoimipaikka
Luopioinen
Maakunta
Pirkanmaa
Kunta
Pälkäne
Puhelin
0408228219
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti