PUUTARHAT

Avoimet Puutarhat 16.6.2024 klo 12–17

Puutarhahaku

Tiinan puolivilli piha

Tiinan puolivilli piha

Monilajinen, rehevä, kerroksellinen, puolivilli ihana piha ja metsääkin. Se on sen verran iso, jottei kerkee kaikkialle. Välillä syödään rikat, nokkoset, ratamot ja vesiheinät. Pitäähän pihasta "nautiskellakin"!

Tiina tuli Keskisestä Suomesta Ismon talohon kesällä 2002. Siitä lähtien on pihaa myllerretty, alkuun tuli takaiskuja maanlaadun ja ilmastonkin vuoksi, mutta ihminen oppii ... jostain kumman syystä piha aina vaan laajenee ja valmis ei ole kai koskaan. Puita ja kasveja on kasvatettu siemenistä, on saatu ystäviltä juurakoita ja jakotaimia, perennanvaihtotapahtumia kierrelty, toki tilattu ja ostettu puutarhoiltakin kasveja. Tykkään erikoisuuksista ja kivistä, Ismo siirtelee isoimmat.
2015-16-17 talvet olivat rankkoja täällä meren läheisyydessä, kasveja kuoli ja kärsi, mutta homma jatkuu. Uusia tulee tilalle.
Kotimaiset alppiruusut Haaga, Pohjolan tytär, Helsinki University, Mikkeli ja P.M.A Tigersted pärjäilee metsän reunassa, Nova Zembla, Roseum Elegans ja Grandiflorum ovat pysyneet vielä elossa. Nyt on kokeilussa pari kellanväristä, Alli ja Vieno. Kokeiltu on monia muita, vaan eivät pidemmän päälle elä.
Hemlokit ovat kasvaneet kovasti metsän siimeksessä. Kultakuusi, mustakuusia, pihtoja, pari lehtikuusta ja douglaskuusia(vielä pieniä) on pihapiirissä.
Mustilan siemenistä jalopähkinä, pähkinäpensaita, saarnivaahterat hyvässä kasvussa. Mustaselja jo kukkii ja japaninsiipipähkinäkin kasvaa vuosi vuodelta pikkuisen lisää.
Ihanat lemmikit, siniset ja valkoiset, ovat vallanneet pihaa...joinakin vuosina digitalis...ja maahumala... ja rönsyleinikki!!! Sinivaleunikkoa kokeilen jatkuvasti, vaan ei ole löytynyt paikkaa, missä viihtyy, se on ollut unelmissa jo vuosikausia. 2022 kesällä hommatut nousivat tänä keväänä. Josko nyt viihtyisivät.
Huhtikuussa 2023 metsää kaadettiin talon läheisyydestä, valoa on nyt enemmän. Ja mietittävää, mitä erikoispuita istutetaan talon läheisyyteen...

Vapaita kanoja ja luomua kasvimaata, hedelmäpuita ja marjapensaita omiksi tarpeiksi.

Tyttäret pitävät pop-up kahvilaa vierastalossa!

Yhteystiedot
Omistajat
Tiina ja Ismo Roukala
Katuosoite
Alajoentie 3 Sijainti kartalla
Postinumero
85180
Postitoimipaikka
Rahja
Maakunta
Pohjois-Pohjanmaa
Kunta
Kalajoki
Puhelin
0400-766570
Kotisivut
Facebook profiili
Pääsymaksu
Ei ole
Puutarhamatkailukohde
Ei
Aukioloajat
  • Sopimuksen mukaan
Lisäpalvelut
  • Esteetön pääsy
  • Koirat sallittu
  • Kahvitarjoilu
  • Taimimyynti
  • Itsepoiminta
  • Majoitus
Palvelukielet
  • Suomi
  • Ruotsi
  • Englanti