TAPAHTUMAINFOA

Avoimet Puutarhat -teemapäivän aineistoa ja infoa

Kansainvälinen kasvinterveysvuosi 2020

Tänä vuonna vietetään Suomen maa- ja metsätalousministeriön aloitteesta Kansainvälistä kasvinterveysvuotta. Terveet ja hyvinvoivat kasvit ovat elinehto elämällemme. Suojelemalla kasveja suojelemme elämää, sillä kasvien sairastuminen johtaa pahimmassa tapauksessa pulaan ruoasta.

Mitä minä voin tehdä kasvinterveyden hyväksi?

Meidän kaikkien tulee noudattaa kasvinterveyssäädöksiä, jotka on luotu suojelemaan maa- ja metsätaloutta sekä ympäristöä. Muista noudattaa kasvinterveysvaatimuksia ostaessasi kasveja ja kasvituotteita (kuten siemeniä, hedelmiä, leikkokukkia ja puutavaraa) ulkomailta, vaikka tilaisit niitä verkosta, jotta et levitä kasvintuhoojia Suomeen. Suojele pölyttäjiä tarjoamalla niille suojapaikkoja ja kukkia. Tarkkaile ympäristöä ja puutarhaasi kasvintuhoojien varalta. Hävitä puutarhajäte oikein.

  • Selvitä mistä ja millä ehdoilla saat tuoda kasveja ja kasvituotteita Suomeen. Samat säännöt koskevat tuontia matkatavaroiden mukana ja kasvien tilaamista internetistä. Noudata lainsäädäntöä ja ohjeita. Tietoa kasvien tuonnista löydät täältä.
  • Käytä puhdasta ja sertifioitua lisäysmateriaalia, kuten siemeniä, taimia, sipuleita ja mukuloita puutarhassa, parvekkeella tai terassilla. Lue ylitarkastaja Toni Valon kirjoittama blogi aiheesta
  • Opettele keskeiset karanteenituhoojat ja niiden tunnistaminen. Niitä ovat ainakin aasianrunkojäärä, koloradonkuoriainen, mäntyankeroinen ja tulipolte. 
  •  Ilmoita Ruokavirastolle, jos epäilet löytäneesi karanteenituhoojan (kasvinterveys@ruokavirasto.fi). Näin voidaan estää tuhoojan laajempi leviäminen.
  • Perusta hyönteishotelli pihallesi. Lisätietoa: www.hyönteishotellit.fi
  • Hävitä puutarhajäte oikein.
  • Levitä sanaa kasvinterveydestä kansainvälisenä kasvinterveysvuonna 2020 ja siitä eteenpäin #kasvinterveys2020 #planthealth #iyph2020

Linkkejä:

Lähiömutsi muistuttaa puisen pakkausmateriaalin käytön riskeistä
Lähiömutsi: Suojele luontoa, älä tuo ulkomaantuliaisena vahingossa kasvipöpöä

www.kasvinterveys.fi
(Ruokaviraston kasvinterveyssivut)
Kasvinterveys tutuksi
, tietoa kasvinterveysvuodesta
Materiaalipankki

Hyönteishotellit 2020

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/metsa-ja-puutarha/kotipuutarhurit/siementen-tilaaminen-verkosta/

@ruokavirasto Twitter, Facebook, Instagram

Kasvinterveysvuosi2020 FI pysty rgb